Szöveges beszámoló

NTP-TMV-18-0005

Várpalota, 2019. április 27/28.

 

DSC01076-2

 

A versenynek kezdetben a Szabadművelődés Háza színházterme adott otthont Székesfehérváron. A verseny iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, így az országosan is elismert „megmérettetés” nem csak létszámban, de színvonalban is „kinőtte” ezt a helyszínt. Évről évre egyre felkészültebb és profibb produkciókat láthattunk, hallhattunk; nőtt az ország minden részéről érkező jelentkezők száma is, sőt legnagyobb örömünkre határon túli – Szlovákia, Erdély – magyar versenyzőket is értékelhettünk.

A verseny célja minden évben a fiatal zenei tehetségek felfedezése, felkarolása, szakmai értékelése, útmutatás. A versenyzők produkcióit szakértő zsűri bírálta évről évre és nyújtott segítséget jó tanácsaikkal a szárnyaikat bontogató fiatal énekeseknek mint: Fehér Adrienn, Peller Anna, Feke Pál, Nagy Grácia, Szakál Attila, Kozáry Ferenc, Kis Katalin és Szabó Szilvia.

Az idei év zsűri tagjai: Peller Károly – a Budapesti Operettszínház művésze, az Országos Musical&Operett Kurzus felkészítő művésze, rendezője; Szabó Szilvia – énekművész, az Országos Musical&Operett Kurzus művészeti vezetője; Lőrincz Máté – Varázsdoboz díjas táncművész, koreográfus az Országos Musical&Operett Kurzus koreográfusa; Simon Kornél – színész, rendező és Kékkovács Mara – a Budapesti Operettszínház művésze.

_MG_0635

_MG_2450

Számos színház színpadán játszanak versenyünk kategória győztesei valamint a kurzus és stúdió növendékei. Munkájukat továbbra is követjük és segítséget nyújtunk nekik szükség esetén a szakmai felkészülésre.

Az idei évben már tizenharmadik alkalommal került megrendezésre az országos művészeti tehetségkutató verseny, melynek már nyolcadik alkalommal a Várpalotai Thury impozáns Vár Thury terme adott otthont.

_MG_9341

 

Az ország 45 város 34 iskolájából érkeztek a versenyzők. 93 produkciót láthattunk a két nap alatt 107 versenyzőtől. Az ország szinte összes megyéje képviseltette magát a versenyen.

Az idei évben versenyzők 8 kategóriában nevezhettek: Children, Junior I., Junior II, Felnőtt I., Felnőtt II., Duett, Operett és Csoport

DSC06119

 

Minden kategóriában 3 szabadon választott számmal – musical, rockopera, operett, opera, filmzene, chanson, dal, Walt Disney film ill. mesefilm részlet, minden ami zenés színházi műfaj kereteibe belefért – kellett nevezni. A versenyzők az elődöntőben szabadon választhatták ki, melyik dalt adják elő. A döntőbe jutottaknál a másik két dalból a zsűri választotta ki, melyik számot szeretné hallani.

Elődöntő ( április 27. ) – az elődöntő során a szakmai zsűri továbbjuttatta azokat a versenyzőket, akik szakmailag felkészültek és alkalmasak voltak arra, hogy tudásukat megmérettessék a döntőben.

93 produkciót láthattunk, hallhattunk az elődöntőben. Nagyon magas volt a színvonal! A zsűri néha sírt a meghatódottságtól és boldogságtól és nagyon örültünk, hogy egyre több „színpadkész” produkciót láthattunk.

DSC08376

 

A zenés színházi műfajok összetett zenei műfajok, az éneklés mellett nagyon nagy szerepet játszik az előadás, játék és a beszédkészség is. Ezen három szempont alapján értékelt a zsűri. A szép hang mellett követelmény volt, hogy az előadó ismerje az általa megformált karaktert és ezt hitelesen meg tudja formálni.

DSC00834

Döntő ( április 28. ) – a döntőbe jutottak a zsűri által választott dalt mutatták be, majd egyenként szakmai értékelést kaptak. A döntőbe 52 produkció jutott. A döntőbe jutottaknak esélye van a hazai zenei életben is érvényesülni akár országos szinten is.

DSC09548

 

A zenés színházi műfajok összetett zenei műfajok, az éneklés mellett nagyon nagy szerepet játszik az előadás, játék és a beszédkészség is. Ezen három szempont alapján értékelt a zsűri. A szép hang mellett követelmény volt, hogy az előadó ismerje az általa megformált karaktert és ezt hitelesen meg tudja formálni.

A fődíj ( 55.000.- Ft ) az idei évben is a XIV. Országos Musical&Operett Kurzuson való részvétel volt 2019. július 01. és július 21. között a Várpalotán, a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

DSC01229

 

Az idei évben is a musical mellett az operett és egyéb zenés színházi műfajok is szerepet kapnak. Felkészítő művészek:Berkes Dániel – zenepedagógus; Lőrincz Máté – táncos, koreográfus; Peller Károly – a Budapesti Operettszínház művésze az Országos Musical&Operett Kurzus rendezője; Szabó Szilvia – énekművész, az Országos Musical Kurzus Művészeti vezetője és meghívott óraadók: Laki Péter és Kékkovács Mara

A kurzus nagyon színvonalas, mondhatjuk profi gálaestjeinek az idei évben is a Várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ ad otthont 2019. július 21-én 19.00 órakor.

 

gála plakát kicsi 2019

 

emmi_logo

EMET_logo_fekete_feherntp_72_rgb