Szöveges beszámoló

NTP-TMV-17-0002

Várpalota, 2018. június 02/03.

 

Varpalota-9547

 

A versenynek kezdetben a Szabadművelődés Háza színházterme adott otthont Székesfehérváron. A verseny iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, így az országosan is elismert „megmérettetés” nem csak létszámban, de színvonalban is „kinőtte” ezt a helyszínt. Évről évre egyre felkészültebb és profibb produkciókat láthattunk, hallhattunk; nőtt az ország minden részéről érkező jelentkezők száma is, sőt legnagyobb örömünkre határon túli – Szlovákia, Erdély – magyar versenyzőket is értékelhettünk.

A verseny célja minden évben a fiatal zenei tehetségek felfedezése, felkarolása, szakmai értékelése, útmutatás. A versenyzők produkcióit szakértő zsűri bírálta évről évre és nyújtott segítséget jó tanácsaikkal a szárnyaikat bontogató fiatal énekeseknek mint: Fehér Adrienn, Peller Anna, Feke Pál, Nagy Grácia, Szakál Attila, Kozáry Ferenc, Kis Katalin és Szabó Szilvia.

Az idei év zsűri tagjai: Peller Károly – a Budapesti Operettszínház művésze, az Országos Musical&Operett Kurzus felkészítő művésze, rendezője; Szabó Szilvia – énekművész, az Országos Musical&Operett Kurzus művészeti vezetője; Lőrincz Máté – Varázsdoboz díjas táncművész, koreográfus az Országos Musical&Operett Kurzus koreográfusa; Simon Kornél – színész, rendező

 

 

Varpalota-8169

Varpalota-8999

 

Számos színház színpadán játszanak versenyünk kategória győztesei valamint a kurzus és stúdió növendékei: Gömöri András Máté, Ambruzs Ádám, Lipics Barna, Veréb Tamás, Laki Péter, Katona Klaudia, Katz Zsófia, Cseh Dávid, Horváth Dániel, Szelle Szilárd, Saifi Claudia, Fülöp Kristóf és Brasch Bence az Operettszínház; Cselepák Balázs, Pető Zsófia, Török Tamás – Győri Nemzeti Színház, Dani Mátyás, Pató Bálint, Jenővári Miklós – Veszprémi Petőfi Színház, Borbély Richárd – Székesfehérvári Vörösmarty Színház. Munkájukat továbbra is követjük és segítséget nyújtunk nekik szükség esetén a szakmai felkészülésre.

Az idei évben már tizenkettedik alkalommal került megrendezésre az országos művészeti tehetségkutató verseny, melynek már hetedik alkalommal a Várpalotai Thury impozáns Vár Thury terme adott otthont.

Varpalota-8183

 

Az ország 45 város 34 iskolájából érkeztek a versenyzők – legnagyobb örömünkre 3 versenyző Szlovákiából, Angliából és Nagyváradról – és 88 produkciót láthattunk a két nap alatt 79 versenyzőtől. Az ország szinte összes megyéje képviseltette magát a versenyen.

Az idei évben versenyzők 7 kategóriában nevezhettek: Children I., Children II., Junior, Felnőtt I., Felnőtt II., Duett, Operett.

Varpalota-9478

 

Minden kategóriában 3 szabadon választott számmal – musical, rockopera, operett, opera, filmzene, chanson, dal, Walt Disney film ill. mesefilm részlet, minden ami zenés színházi műfaj kereteibe belefért – kellett nevezni. A versenyzők az elődöntőben szabadon választhatták ki, melyik dalt adják elő. A döntőbe jutottaknál a másik két dalból a zsűri választotta ki, melyik számot szeretné hallani.

Elődöntő ( június 02. ) – az elődöntő során a szakmai zsűri továbbjuttatta azokat a versenyzőket, akik szakmailag felkészültek és alkalmasak voltak arra, hogy tudásukat megmérettessék a döntőben.

88 produkciót láthattunk, hallhattunk az elődöntőben. Nagyon magas volt a színvonal! A zsűri néha sírt a meghatódottságtól és boldogságtól.

Varpalota-8981

 

A zenés színházi műfajok összetett zenei műfajok, az éneklés mellett nagyon nagy szerepet játszik az előadás, játék és a beszédkészség is. Ezen három szempont alapján értékelt a zsűri. A szép hang mellett követelmény volt, hogy az előadó ismerje az általa megformált karaktert és ezt hitelesen meg tudja formálni.

Varpalota-8949

Döntő ( június 03. ) – a döntőbe jutottak a zsűri által választott dalt mutatták be, majd egyenként szakmai értékelést kaptak. A döntőbe 45 produkció jutott. A döntőbe jutottaknak esélye van a hazai zenei életben is érvényesülni akár országos szinten is.

Varpalota-8754

 

A zenés színházi műfajok összetett zenei műfajok, az éneklés mellett nagyon nagy szerepet játszik az előadás, játék és a beszédkészség is. Ezen három szempont alapján értékelt a zsűri. A szép hang mellett követelmény volt, hogy az előadó ismerje az általa megformált karaktert és ezt hitelesen meg tudja formálni.

A fődíj ( 55.000.- Ft ) az idei évben is a XIII. Országos Musical&Operett Kurzuson való részvétel volt 2018. július 01. és július 18. között a Várpalotán, a Jó Szerencsét Művelődési Központban.

Varpalota-9656

 

Az idei évben is a musical mellett az operett és egyéb zenés színházi műfajok is szerepet kapnak. Felkészítő művészek:Berkes Dániel – zenepedagógus; Brasch Bence – a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatója;  Lőrincz Máté – táncos, koreográfus; Peller Károly – a Budapesti Operettszínház művésze az Országos Musical&Operett Kurzus rendezője; Szabó Szilvia – énekművész, az Országos Musical Kurzus Művészeti vezetője

A kurzus nagyon színvonalas, mondhatjuk profi gálaestjeinek az idei évben is a Várpalotai Thury-vár várudvara ad otthont 2018. július 18-án 20.30 órakor.

 

végpóz2

 

emmi_logo

EMET_logo_fekete_feherntp_72_rgb